Site Loader

Het is lastig om aan te geven hoe de toekomst van het Nederlandse onderwijs eruit komt te zien. Wat we wel zeker weten is dat het Nederlandse onderwijs zwaar onder druk staat. Ontwikkelingen in het onderwijs die zich in razend tempo opvolgen is wat het zo moeilijk maakt om een voorspelling te doen. Toch kunnen we een aantal vermoedelijke voorspellingen met jullie delen waar vermoedelijk het meest op gefocust gaat worden. Geïnteresseerd in deze vermoedens? Lees dan snel verder!

Indeling van de klaslokalen

De ouderwetse indelingen van klaslokalen met bureaus en stoeltjes zullen waarschijnlijk snel ruimte moeten maken voor een comfortabeler klaslokaal. Denk bijvoorbeeld aan staan bureaus voor leerlingen die het moeilijk vinden om stil te blijven zitten of aparte ruimtes voor werkgroepen en leerlingen die beter individueel werken.

Virtual & Augmented Reality

Virtual & Augmented Reality zullen wereldwijd een steeds grotere rol gaan spelen, ook in het onderwijs. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat een kind een aardrijkskundeboek openslaat en daar een hologram van de wereldkaart voor zich ziet. Deze ontwikkeling lijkt misschien ver weg maar de eerste ontwikkelingen hierin vinden al plaats.

Flexibele opdrachten voor kinderen

In plaats van concrete opdrachten en verslagen, zullen kinderen beoordeeld worden op bepaalde competenties waarin zij zich moeten ontwikkelen. Kinderen worden hierin geheel vrij gelaten hoe zij dit moeten doen. Ze krijgen dus meer controle over hun eigen ontwikkeling.

Op eigen manier studeren

Het is mogelijk dat kinderen geen vaste groepen meer hoeven te doorlopen om naar het voortgezet onderwijs te kunnen. Steeds vaker zien we dat kinderen eerder doorstromen naar dit onderwijs. Dit motiveert kinderen om buiten gebaande paden te treden. Helemaal in het kader van steeds vaker online leren is het waarschijnlijk dat dit een grote rol gaat spelen in het onderwijs van de toekomst.