Site Loader

Vaak vinden mensen het lastig om te praten over onderwerpen als seks en geslachtsziektes. Het is een onderwerp dat vaak als zeer privé wordt gezien. Echter, niks is minder waar! Het is juist van groot belang om vanaf jongs af aan goed te praten, maar vooral goed geïnformeerd te worden over dit onderwerp. Juist omdat het zo indringend en persoonlijk is, is het van groot belang dat het goed verloopt. Jongeren weten bijvoorbeeld vaak niet het gevaar van het hebben van onveilige seks. Zij weten vaak niet dat de gevaren die schuilen achter het oplopen van een geslachtsziekte en de grootte van de impact die dit kan hebben op het lichaam. Ook weten zij vaak niet dat het van belang is om bij bepaalde klachten een soa test te doen. Zij zien dit als eng en beschamend, juist door het grote taboe dat hier omheen hangt.

 

Soa test doen – waarom zo belangrijk?

Omdat er in onze samenleving weinig over gepraat wordt, is vaak ook weinig bekend over de gevaren, risico’s en gevolgen van het hebben van onveilige seks. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat een geslachtsziekte niet altijd gepaard gaat met klachten of symptomen. Er is inderdaad een grote mogelijkheid dat je zal kampen met een branderig gevoel bij het plassen, vreemd bloedverlies en afscheiding, pijn in de keel of bijvoorbeeld bij de mannen een druiper. Dit hoeft echter dus niet altijd het geval te zijn. Je kunt daarentegen wel besmettelijk zijn. Dit wijst erop dat het belang groot is om zo nu en dan een soa test te doen. Op die manier weet je zeker of je wel of geen gevaar loopt en of je anderen in gevaar brengt.

 

Beschamend?

Het zou niet beschamend moeten zijn, maar omdat het grote taboe er momenteel nog wel omheen hangt, is het mogelijk om deze uitslag anoniem te verkrijgen. Helemaal geen reden meer om het dus niet te doen!