Site Loader

Het oplopen van een geslachtsziekte is heel erg vervelend. Veel mensen kampen hiermee of hebben hiermee gekampt. Je krijgt dit door seks, vaak onveilig, te hebben met een ander. In dit geval bestaat seks ook uit alles wat daaraan vooraf komt. Je kunt zelf herpes oplopen via zoenen, wat ook een geslachtsziekte is. Daarnaast is het ook mogelijk om een geslachtsziekte op te lopen via bijvoorbeeld voorwerpen zoals seksspeeltjes. Al met al, je moet heel goed letten op je gezondheid wanneer je fysiek contact hebt met een ander. Vaak is er bij een vaste partner geen probleem, maar is het risico groter bij wisselende bedpartners. Het is belangrijk dat je goed weet hoe je soa symptomen kunt herkennen. Je kunt bijvoorbeeld met bepaalde klachten kampen terwijl je niet eens weet dat je misschien wel een geslachtsziekte zou kunnen hebben. Lees in dit artikel meer over de klachten!

 

Soa symptomen – welke zijn er?

Je kunt kampen met verschillende soorten geslachtsziektes en zij hebben allemaal aparte klachten. Je kunt bijvoorbeeld gonorroe oplopen of chlamydia, maar ook HPV of genitale wratten behoort tot het lijstje. Je kunt een geslachtsziekte krijgen in het schaamgedeelte maar bijvoorbeeld ook in de keel of anus. Het is daarom goed opletten op verschillende soa symptomen die daarop kunnen lijken. Zo zou je bijvoorbeeld last kunnen hebben bij het plassen, bloed verliezen, buikpijn hebben of rode bultjes of vlekjes in bepaalde gebieden hebben. Het is dan noodzakelijk om op tijd aan de bel te trekken. Het is namelijk ook mogelijk om een geslachtsziekte te hebben zonder klachten. Je zult daarom altijd goed zicht moeten houden op de personen waarmee je het bed deelt en signalen van hen heel serieus moeten nemen.

 

Behandeling

Sommige geslachtsziektes moeten wel behandeld worden met bijvoorbeeld antibiotica en anderen gaan vanzelf over. Hier zal de huisarts je op dat moment uitgebreid over informeren.