Site Loader

Wanneer je een nieuwe auto koopt, moet je in sommige gevallen BPM betalen. BPM staat voor belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Voordat je het kenteken van je nieuwe auto of motor ontvangt, moet je een BPM-aangifte doen. Het is dus belangrijk dat je weet of dit ook voor jouw voertuig geldt. In dit artikel leggen we je uit wat BPM inhoudt, in welke gevallen je moet betalen en we geven informatie over de vrijstellingen. 

Wanneer moet ik BPM betalen?

Er zijn verschillende gevallen waarbij je BPM moet betalen. We lichten de meest voorkomende gevallen toe. Allereerst moet je BPM betalen wanneer je het kenteken van een zelf geïmporteerd voertuig op je eigen naam laat zetten. Daarnaast moet je BPM betalen wanneer je in Nederland woont en gebruikt maakt van een voertuig met een buitenlands kenteken. Ook ben je verplicht om BPM te betalen wanneer je een bestelauto laat ombouwen tot een personenauto.

Hoeveel BPM moet ik betalen?

De hoogte van het te betalen bedrag is afhankelijk van het soort voertuig. Om het BPM te berekenen van een auto wordt er gekeken naar de CO2-uitstoot. Heb je een bestelauto, kampeerauto of motor? Dan betaal je een percentage van de catalogusprijs. Er zijn op internet verschillende tools om te berekenen of te bekijken hoeveel BPM je moet betalen. Wanneer je te weinig BPM hebt betaald of wanneer je ten onrechte BPM hebt teruggekregen, kun je een naheffingsaanslag krijgen.  

Vrijstellingen

Het is niet altijd nodig om BPM te betalen. Er zijn namelijk verschillende vrijstellingen. Als je denkt dat je recht hebt op een vrijstelling kun je deze bij de belastingdienst aanvragen. Je krijgt bijvoorbeeld een vrijstelling als je maar tijdelijk verblijft in Nederland of wanneer het voertuig gebruikt wordt om een rolstoel te vervoeren. Bij de belastingdienst kun je bekijken welke vrijstellingen er nog meer zijn en welke voorwaarden er voor zijn.

 

Auto's op een rijtje