Site Loader

Gehoorschade is een van de meest voorkomende aandoeningen van deze tijd. Mensen zoeken steeds vaker harde geluiden op, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zouden moeten doen. Onze oren kunnen al schade oplopen bij geluiden boven de 80dB. En toch gaan jongeren massaal naar clubs en festivals waar het geluid ver boven de 100dB uit komt. En ook op de werkvloer komt het steeds vaker voor dat mensen te maken hebben met harde geluiden die schadelijk kunnen zijn voor de oren. Om hen te beschermen is het gelukkig wettelijk vastgelegd dat alle bedrijven waar geluiden van boven de 80dB gemeten kunnen worden hun werknemers moeten voorzien van de nodige bescherming. De bescherming is in veel gevallen een koptelefoon of otoplastieken.

Ooraandoeningen bij mensen

Harde geluiden kunnen verschillende gevolgen hebben. Zo is het mogelijk dat er een aanzienlijke afname in gehoor plaats vind. Vaak zien we dit ook bij oudere mensen en al helemaal bij oudere artiesten. Die zijn natuurlijk al heel hun leven blootgesteld aan harde muziek met als gevolg dat ze bijna doof zijn. Bij de jeugd komt dit ook vaak voor. En ook een andere aandoening genaamd tinitus. Dat houdt in dat mensen oorsuizen horen die er eigenlijk niet zijn. De reden dat deze suizen ontstaan is doordat het oor afneemt in vermogen om te horen. Om dat te kunnen compenseren moeten andere oor haartjes nog gevoeliger worden voor geluid. Wanneer je suizen hoort betekend dat dus eigenlijk dat jouw oor haartjes overgevoelig zijn en gaan trillen zonder dat er geluid is. Met als gevolg een constante suis die niet meer zal weggaan.

De voordelen van otoplastieken

Otoplastieken worden gebruikt om mensen te beschermen tegen alle eerder genoemde aandoeningen die kunnen ontstaan op de werkvloer. Dankzij de op maat gemaakte gehoorbeschermers is het mogelijk om alle harde geluiden te reduceren tot een normaal niveau terwijl de oordopjes mooi aansluiten op de gehoorgang en dus zorgen voor een comfortabele ‘fit’.